Yhteenveto RoKi U20 kaudesta ja katseet tulevaan kauteen
Rovaniemen KiekkoJulkaistu: 30.04.2022 18.20

Yhteenveto RoKi U20 kaudesta ja katseet tulevaan kauteen

U20 ensimmäinen täysi kausi SM-tasolla oli haasteellinen, opettava ja pitkä. Kausi aloitettiin pelaajakartoituksilla huhtikuussa 2021 ja lopulta sarjapaikka varmistettiin kauden viimeisessä ottelussa 17.4.2022.

Syksyllä 2020 SM-sarjaan noustiin kokeneella ryhmällä, jota kevään SM-sarjassa täydensivät vielä seuran omat Mestispelaajat. Kauden vaihduttua pelaajisto odotetusti nuoreni. Vanhimpien pelaajien jäätyä pois mukana jatkoi kymmenen pelaajaa sarjanousun tehneestä joukkueesta. Uusia pelaajia tuli mukaan eripuolelta Suomea mutta pääosin korvaajat löytyivät omasta takaa. Menneellä kaudella olikin kova savotta ajaa sisään U20 SM-tasolle kymmenen U18 Mestispelaajaa. Tässä vaiheessa se tuntuu oikealta ratkaisulta: Luotettiin omiin pelaajiin, säilytettiin sarjapaikka ja päättyneen kauden joukkueesta vanhenee ulos vain yksi pelaaja.

2021-22 SARJAKAUSI

Sarjaan saatiin lentävä lähtö, kun ensimmäisessä ottelussa yllätettiin TPS Lappi Areenalla. Kuuden ottelun jälkeen oltiin tuloksellisestikin hyvässä vauhdissa. Sitä tahtia ei kuitenkaan kyetty ylläpitämään enää loka- ja marraskuussa. Vastassa oli isompien resurssien ammattilaisorganisaatioita ja eroa kärkijoukkueisiin oli rehellisesti arvioiden jokaisella osa-alueella. Alkusarjan taso oli meille niin kova, ettei hyvälläkään esityksellä ei aina saatu tulosta aikaan. Myös edustusjoukkueemme oli tuossa vaiheessa kovilla palaajamääränsä suhteen, eikä sieltä ollut apuja juuri saatavissa. Väsy ja jatkuvat tappiot olivat vaikea yhdistelmä nuorelle joukkueelle peliruuhkassa. Ne vaikuttivat joukkueen otteisiin myös kauden seuraavassa vaiheessa. Joukkueen otteen kuitenkin kiinnostivat ja U20 SM-alkusarjassa RoKi keräsi kotiotteluihinsa sarjan eniten yleisöä.

Marraskuun lopulla alkaneeseen alempaan loppusarjaan lähdettiin edelleen haastajina, mutta uusin tavoittein. Pelillisesti oltiin menty eteenpäin, mutta ensimmäisen viikonlopun KooVee ja Ilves ottelut hävittiin kuitenkin otteluiden viime hetkillä. Se oli huonoin mahdollinen aloitus, sillä molemmat ottelut olivat voitettavissa. Tuosta alkanut viiden viikon ja kymmenen ottelun jakso oli kauden vaikein. Tilannetta ei helpottanut isoa kuormaa kantaneiden Tomi Alangon ja Perttu Aholan siirtyminen varusmiespalvelukseen. Alemmassa SM-loppusarjassa rutiini ei tahtonut riittää otteluiden voittamiseen ja joukkue kärsi useita maalin tappioita. Periksi ei silti annettu. Harjoittelu jatkui ja tasaisissa otteluissa pelaajat joka tapauksessa kehittyivät.

Monin paikoin ihmeelliset koronarajoitukset pistivät U20 SM-ottelut tauolle tammikuussa. Saimme keskittyä harjoitteluun tietäen, että keväälle tulee ennen kokematon otteluruuhka. Tilannetta pahensi taudin iskeminen meidän joukkueeseen juuri sarjaa koskevien alueellisten rajoitusten päätyttyä. Maaliskuussa pelattiin sitten yhdeksän vierasottelua 19 päivässä. Jossain vaiheessa varmistui, että kausi tulee jatkumaan karsintasarjassa. Siitä huolimatta tai siitä johtuen, pelaamista saatiin jälleen kehitettyä. Samalla rivejä täydennettiin kautensa päättäneen U18 joukkueen pelaajilla.

Ylemmän ja alemman SM-sarjan väliset karsinnat peruttiin helmikuussa, mutta alemman SM-sarjan ja Mestiksen väliset karsinnat säilyivät ohjelmassa. Päätöksen jälkeen alemmassa SM-loppusarjassa nähtiin keväällä liigaseuran häviävän otteluita alle kahdella kentällisellä. Rokille tuollaisia otteluita ei osunut ja sinisten kausi huipentui SM-karsintasarjassa. Siinäkin joukkue- ja pelimäärä kasvoi yllättäen vielä sarjan aattona. Lisämielenkiintoa karsintoihin toi Rokin edustusjoukkueen jatkaminen Mestiksen Play Offeissa ja vastaavasti Hermeksen ja K-Vantaa karsiutuminen niistä ensimmäisellä kierroksella. Päävastustajina pidettiinkin jo tutuksi käynyttä Hermestä ja U20 Mestiksen voittanutta K-Vantaata. Viiden ensimmäisen kierroksen ajan sarjassa edettiin tasaisesti neljän joukkueen kesken. Kuudennessa ottelussamme voitimme Hermeksen Rovaniemellä. Sen voiton myötä tiesimme, että kahdesta jäljellä olevasta vierasottelusta meidän tulee voittaa toinen säilyttääksemme SM-sarjapaikan. Hävisimme toiseksi viimeisen ottelun vahvasti pelanneelle K-Vantaalle maalein 3-2. Jännittävistä lähtökohdista huolimatta kauden viimeisessä ottelussa SaPKoa vastaan pelattiin ehjä 60 minuuttinen. 0-6 vierasvoiton myötä Roki voitti karsintasarjan tasapisteissä SM-sarjaan nousseen K-Vantaan ja sarjasta pudonneen Hermeksen kanssa. Karsintojen tehokkaimmiksi pelaajiksi nousivat 2003 syntyneet Eelis Myllyniemi ja Sampo Oiva. Isolla vastuulla olivat myös edustusjoukkueesta mukana ollut maalivahti Elias Korpela ja puolustaja Sergei Lisov.

Joukkue saavutti tavoitteena olleen sarjapaikan uusimisen lopulta pitkän kaavan kautta. Koska ylemmän ja alemman SM-sarjan välisiä karsintoja ei pelattu kaikki 24 joukkuetta aloittavat syksyllä SM-alkusarjassa. Haaste on edelleen kova mutta valmiudet tulevaan ovat taas aiempaa paremmat.

Joukkue keräsi sarjapisteitä lopulta 19 ottelusta. Monet tasaiset ottelut kääntyivät vielä tällä kaudella maalin tappioiksi. Pelaajat kuitenkin kehittyivät kauden aikana kaikilla mittareilla. Täydet 53 ottelua pelannut Arttu Korsumäki (11+20) ja kapteeni Tuomas Örn (15+16) olivat joukkueen tehokkaimmat pelaajat. Puolustaja Miska Merkkiniemi esiintyi kauden aikana myös edustusjoukkueen riveissä. Hänen, Oivan ja Myllyniemen ohella muutkin 2003 syntyneet nousivat keväällä isoon rooliin.

ROKI U20 SM-sarjassa 2022-23

Joukkueen runko on nyt kokonaisuudessaan vuoden kokeneempi. Jotta jatkossa voidaan kilpailla paremmin, sen tulee olla uuden sarjakauden alkaessa myös aiempaa vahvempi ja kestävämpi. Omien U18 pelaajien lisäksi uusia pelaajia tarvitaan myös ulkopuolelta. Kauden aikana yhteistyö edustusjoukkueen kanssa toimi hienosti ja hyöty siitä oli molemminpuolinen. Mestiksessä pelaava edustusjoukkue onkin merkittävä vetovoimatekijä, jonka myötä Rovaniemelle tulee uusia tavoitteellisia pelaajia. Tässä vaiheessa joukkueen rakennuksen suhteen tilanne on hyvä ja pelaajiston kesärinki nimetään suunnitellusti toukokuun alussa. Tulevalla kaudella osa pelaajista aloittaa varusmiespalveluksen. Tästäkin syystä tulevan kauden joukkue tulee olemaan pelaajamäärältään aiempaa isompi.

U20 SM- sarja on pääosan esittäjille ammattilaisurheilua ilman palkkaa. Harjoitellaan ympäri vuoden aamuisin ja iltapäivisin, puolet otteluista pelataan arkisin, matkustamista on paljon ja otteluita pelataan yli 50 kaudessa. Rovaniemellä artistit vielä kustantavat oman pelaamisensa. Pelaajiston ohella koville joutuu myös joukkueen johtoryhmä. Vaikka kilpailullinen menestys ei tällä kaudella ollut kehuttavaa Rokin U20 joukkueen vahvuutena on ollut kolme vuotta yhdessä toiminut johtoryhmä. Joukkueen toimintaa on voitu kehittää yhdessä jo pidemmän aikaa. U20 SM-sarja on kuitenkin siinä määrin kuormittavaa, että uusia voimia tarvitaan sillekin osastolle. Rokin joukkue on vakiinnuttamassa paikkaansa U20 SM-tasolle, mutta toimintaa tulee edelleen kehittää.