Hyvä kausi, hieno joukkue
Julkaistu: 01.04.2023 16.52

Hyvä kausi, hieno joukkue

Teksti: Mika Uramo Joukkuekuva: Kimmo Pallari Julkaisukuvat: Teemu Kangas

Sinisten kolmas kausi U20 SM-tasolla oli onnistunut kaikilla mittareilla. Syksyn alkusarjassa ei pysytty kärkijoukkkueiden vauhdissa, mutta muita Mestisseuroja vastaan pärjättiin hyvin. Paikka alempaan jatkosarjaan varmistui käytännössä jo lokakuun aikana. Joukkue pääsi valmistautumaan tulevaan hyvissä ajoin. Roki olikin jatkosarjan paras joukkue voittaen kyseisen kilpailun. Suomen U20 sarjoissa Rokin sijoitus oli 13. Taakse jäi viisi Liigaseuraa ja kaikki perinteiset Mestis-taustaiset kilpakumppanit.

Päättyneen kauden onnistumisille löytyy selkeitä syitä: Jo edellisellä kaudella mukana ollut joukkueen runko säilyi tälle kaudelle, joten oma pelaajistomme oli aiempaa kokeneempi ja vahvempi. Tästä ryhmästä Korsumäki, Örn, Lampinen ja Merkkiniemi saivat 100 ottelua U20 SM-tasolla täyteen ja esiintyivät kauden aikana myös Mestiksessä. Maalivahdeista Eetu Hyypiän kasvutarina on jo tähän mennessä vertaansa vailla: Vuosi sitten Porvoosta tullut kassari vakuutti yhtälailla U20SM kuin Mestis otteluissakin ja valittiin kauden päätteeksi Lapin Alueen parhaaksi maalivahdiksi. Uusista pelaajista vanhimmat Leevi Siira ja Valtteri Lindroos osoittautuivat selkeiksi vahvistuksiksi. Vaikka uusia pelaajia tuli reippaasti, joukkue oli kasassa ja harjoitteli yhdessä jo toukokuun alussa. Pelaajamäärältään isossa ryhmässä pelipaikoista oli kilpailua läpi kauden. Joukkueen kilpailulliset tavoitteet saavutettiin aikataulussa ja valmennuksellisiin tavoitteisiin esim. fysiikassa voitiin panostaa läpi kauden.

Valmennuksessa olikin aiempaa enemmän tekijöitä ja kaikki onnistuivat omilla vastuualueillaan. Yhteistyötä Lapin Urheiluakatemian valmennuksen kanssa kehitettiin edelleen ja siinäkin onnistuttiin. Kun U20 menestyi joukkueena se näkyi myös yksilöiden kehityksessä: Roki Hockeyn edustusjoukkueen mukana harjoitteli ja pelasi kauden aikana U20 pelaajia enemmän kuin aiemmin. Yhteistyö Mestiksen ja U20 joukkueen välillä toimi jälleen molempiin suuntiin.

Kiitokset vielä kerran kaudesta kaikille mukana olleille, kannattajille ja yhteistyökumppaneille.Tästä on hyvä siirtää ajatukset kohti tulevaa.

Kohti kautta 2023-24

Alemman jatkosarjan voitolla varmistettiin sarjapaikka syksyn 2023 U20 SM-alkusarjaan. Joukkueen kasaaminen on aloitettu kevään aikana. Kesärinki nimetään huhtikuun aikana ja lopullinen joukkue pyritään saamaan kasaan kesän aikana. Tässä vaiheessa joukkueen tilanne näyttää varsin hyvältä.

Roki aloittaa neljännen kauden U20 SM-tasolla. Jotta tällä tasolla säilytään, omaa toimintaa on kehitettävä koko ajan. Lyhyen SM-historian aikana Roki U20 on onnistunut viemään kiihtyvällä tahdilla pelaajiaan kohti omaa edustusjoukkuetta. Se näkyy myös siinä, että joukkue kiinnostaa entistä enemmän U20 pelaajia, joiden seuraavana tavoitteena on pelipaikka menestyvässä Mestis-joukkueessa.

Jostain syystä U20 ikäluokan sarjajärjestelmät muuttuvat vuosittain tai jopa useammin. Alkavalla kaudella pelipaikkoja U20 SM-tasolle on neljän joukkueen verran vähemmän. Se ohjaa edelleen pelaajaliikennettä kohti SM-sarjajoukkueita. Kauden 2023-24 U20 sarjajärjestelmät on jo julkaistu. Tulevalla kaudella SM-sarjasta halutaan edelleen vähentää kaksi Mestis-seurojen U20 joukkuetta. Erityisesti viimeisten U20 SM-sarjassa kilpailevien Mestisseurojen osalta kilpailu tulee edelleen kovenemaan. Joukkuemäärät vähenee, mutta jotkut asiat eivät kuitenkaan muutu: Jääkiekkoliiton liittovaltuuston hyväksymässä U20 SM-sarjajärjestelmässä Liigaseuroilla ei ole edelleenkään vaaraa pudota U20 SM-tasolta.