LK 6.12.2016:  RoKin juniorit hyvässä iskussa
Julkaistu: 06.12.2016 00.00

LK 6.12.2016: RoKin juniorit hyvässä iskussa

Lapin Kansa. Teksti: Mikko Kinisjärvi Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemen Kiekon vanhimpien ikäluokkien juniorit ovat jatkaneet viime kauden viitoittamalla tiellä. Sekä C- että B-nuoret etenevät Mestis-karsinnoista varsinaiseen Mestikseen, vaikka karsinnat ovat vielä muutaman ottelun verran kesken.

Myös viime kaudella RoKin C- ja B-nuoret kiekkoilivat valtakunnan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. RoKin junioritoiminta on siis ottanut isoja harppauksia eteenpäin.

– Junioreiden menestys kertoo siitä, että rakenne on junioripuolella nyt kunnossa, RoKin valmennuspäällikkö ja C-nuorten valmentaja Mika Uramo kertoo.

Junioripuolen menestyksen takana on useampi eri asia. Rovaniemelle Lappi Areenan kylkeen tuli pari vuotta sitten kolmas jäärata. Toinen merkittävä tekijä on Lapin urheiluakatemia, minkä kautta yläkouluikäiset ja lukiolaiset saavat ylimääräisiä jääharjoituksia. Näiden lisäksi myös valmennuspuolella on menty eteenpäin.

– Seuraan on tullut aiemminkin valmentajiksi liikunnanohjaajiksi opiskelevia, mutta he ovat lähteneet valmistumisen jälkeen muualle. Nyt valmentajapolkua on saatu pidennettyä ja hyviä valmentajia on saatu jäämään myös valmistumisen jälkeen, Uramo sanoo.

RoKin junioreiden harrastajamäärät ovat olleet vuosien ajan tasaisessa kasvussa. Isommasta massasta nousee esiin myös useampia lahjakkuuksia.

– Nyt seurassa on 600 pelipassin omaavaa junioria. Se on kova määrä ja uskon, että se kasvaa vielä tämän kauden aikana.

B-poikien joukkueessa on 27 pelaajaa ja C-nuorten joukkueessa 19 pelaajaa. C-nuorten kohdalla täytyy huomioida se, että joukkueessa on pelaajia vain yhdestä ikäluokasta.

– B-nuorissa on aina enemmän pelaajia, koska siinä on kahden ikäluokan pelaajia, Uramo mainitsee.

RoKin riveihin tulee pelaajia myös muualta maakunnasta yhä enenevissä määrin.

– Rovaniemellä ei ole koskaan ollut mitään isoja ikäluokkia. Onneksi pelaajia on tullut muualta maakunnasta, Uramo kiittelee.

RoKin vanhemmissa junioreissa saisi olla Uramon mukaan nykyistä enemmänkin pelaajia Lapin muilta paikkakunnilta.

– Sen osalta tilanne on koko ajan parempi, mutta vielä siihen ei voi olla tyytyväinen.

Uramo ei halua syyllistää millään tavalla pelaajia tai pelaajien vanhempia siitä, että nuori lupaus menee RoKin sijasta jonnekin etelän joukkueeseen, tai vaikkapa Oulun Kärppiin.

– Meidän pitää laittaa tämä meidän homma sille mallille, että pelaajat haluavat tulla tänne.

Uramon mukaan RoKin tavoitteena on saada jatkossakin juniorijoukkueita joka vuosi Mestikseen. Kun taso on vakiintunut Mestikseen, on mahdollista tehdä seuraava askel, eli tavoitella paikkaa SM-sarjasta.

– Tason pitää olla junioreissa silloin kauttaaltaan vahva, kun se hetki tulee vastaan.

Tulevaisuus näyttää tällä hetkellä RoKin junioreissa lupaavalta ja Mestis-putken jatkumiseen uskotaan myös ensi kauden osalta.

– Hyviä ikäluokkia on tulossa C- ja B-nuorten takaa, Uramo luottaa.

”Virheet eivät ole maailmanloppu”

Mikko Kinisjärvi

RoKin B- ja C-nuoret ovat olleet läpi Mestis-karsintojen lohkojensa kärkipäässä. C-nuoret ovat hallinneet lohkoaan jopa suvereenisti, sillä ennen viime viikonlopun otteluita eroa toisena olleeseen Kajaanin Hokkiin oli kymmenen pistettä.

Myös B-nuorilla on mennyt hyvin. Ennen viime viikonlopun otteluita B-nuorilla oli teoriassa mahdollisuus nousta vielä jopa lohkon voittajaksi. Tällöin pelit jatkuisivat Mestiksen sijaan SM-alemmassa jatkosarjassa.

Viime viikon lopulla RoKin B-nuorten valmentaja Gleb Starobinets kertoi, että joukkue ei ole haaveillut SM-sarjapeleistä.

– Olemme keskittyneet vain siihen, että pelaamme jäljellä olevat pelit niin hyvin kuin osaamme. Tietenkin se on positiivista, jos käy niin kuin saduissa ja pääsemme SM:n alempaan jatkosarjaan.

Starobinetsin mukaan B-nuorten joukkue on nälkäinen ja hyvin harjoitteleva.

– Kesä vedettiin tosi kovaa ja se oli ehkä syy siihen, että alkukausi meni tuloksellisesti tosi hyvin.

B-nuorten joukkueessa kannustetaan toteuttamaan itseään ja pelaamaan omilla vahvuuksilla.

– Jokainen tekee joskus virheitä, eikä vastustajan maaliin johtanut virhe ole maailmanloppu, Starobinets linjaa.

Valmentaja on tyytyväinen joukkueen menestykseen tuloksellisesti, mutta töitä on vielä paljon jäljellä.

– Peli ei ole vielä valmista, mutta olemme pelanneet positiivisia otteluita.

Seuran uusimmat