RoKi -03 Övertorneån Larsson Glas Cupin voittoon
Julkaistu: 04.10.2016 00.00

Teksti ja kuvat: Antti Ovaskainen

Perinteinen Övertorneån U14 ikäluokan syysturnaus kantoi tänä vuonna nimeä Larsson Glas Cup 2016. Turnaus pelattiin 1.-2.10. Övertorneån Tornedalium -jäähallissa.

Mukaan oli ilmoittautunut yhteensä kuusi joukkuetta; isäntänä toimineen Övertorneå Hockeyföreningenin lisäksi turnaukseen osallistuivat Haukiputaan Ahmat kahdella joukkueella (oranssi ja sininen), Kalix UHC, Kiruna IF ja Rovaniemen Kiekon -03 joukkueet. RoKi lähti turnaukseen 14 kenttäpelaajan ja yhden maalivahdin voimin. Valmennustiimin muodostivat Joonas Tahkola ja Ville Suojärvi, huoltotiimin Ari Stålnacke ja Olavi "Ola" Pallari. Jojoina vuorottelivat Antero Harjuniemi ja Antti Ovaskainen.

Turnaus alkoi RoKin osalta lauantaiaamuna avausottelulla klo 9.10 Haukiputaan Ahmojen sinistä joukkuetta vastaan. Varhainen aamuherätys, autossa istuminen ja tietysti avausottelun jännitys näkyivät joukkueen pelissä ottelun alussa. Tilanne laukesi ja joukkueen peli vapautui hieman ajassa 02:35 kun Arvi Viinikkala iski RoKin 1-0 johtoon Miska Merkkiniemen syötöstä. Peli oli melko tasaista vääntöä, kunnes ajassa 12:33 Ahmojen Eetu Mertala pääsi uittamaan kiekon Rokin maalivahdin Kalle Ovaskaisen taakse läpiajon päätteeksi. Toiseen erään RoKi tuli hyvällä jalalla ja itseluottamusta saaneena. Ajassa 21:07 Iiro "Ipe" Rinne sai tuikattua kiekon maalin ja Rokin johtoon hyvän paineen ja maalinedusmylläkän päätteeksi. Rokille voitto avausottelustaan luvuin 2-1.

Iltapäivällä päivän toisessa ottelussa päästiin ottamaan tuntumaa länsinaapurin joukkueesta, kun vastaan luisteli Kiruna IF. Ottelusta muodostui vauhdikas ja maalirikas ottelu. RoKin maalinteon aloitti Nico Stålnacke Sampo Oivan syötöstä ajassa 2:17. Tämä avasi maalihanat ja ensimmäisen erän loppuun mennessä tehoille pääsivät Petteri "Pate" Pyykönen ja Iiro Ollakka Jarkko "Jake" Turpeenniemen syötöstä. Toisessa erässä Kiirunalaisia pääsivät pöllyttämään Turpeenniemi ja Pyykönen vielä kertaalleen. 0-6 luvut viimeisteli taululle Eelis Myllyniemi. Ottelun jälkeen erityisesti maalivahti Kalle Ovaskainen oli suoritukseensa tyytyväinen, sillä peli oli hänelle ensimmäinen nollapeli liki kahteen vuoteen. Rokille siis turnauksen toinen voitto puhtaasti 6-0.

Illan korvalla pelattuun kolmanteen kamppailuunsa RoKi sai vastaansa isäntäjoukkue ÖHF:in. Ottelu sai salama-alun kun Arvi Viinikkala vei Rokin johtoon kun ottelua oli pelattu vain 47 sekuntia. Ajassa 2:12 ottelu oli jo lukemissa 3-0 RoKille ja maalaamaan olivat päässeet myös Iiro Ollakka ja Eelis Myllyniemi. Tässä vaiheessa ÖHF otti aikalisän. Se ei kuitenkaan auttanut ja ensimmäisen erän päätyttyä maalin makuun pääsivät Leevi Kumpulainen ja Iiro Ollakka jo toistamiseen. Toisen erän loppupuolella isäntäjoukkue sai hieman virtaa ja Markus Hasa pääsi kaventamaan Rokin johtoa lukemiin 5-1. Iiro Ollakka kuittasi ajassa 24:44. RoKi meni lopulta menojaan ja ottelu päättyi RoKin voittoon 9-2.

Oli aika valmistautua yötauolle ja seuraavan aamun ratkaisevaan otteluun Finaalipaikan suhteen. Valmistauminen pyrittiin tekemään huolella ja päivän otteluiden tilanteita ja pelitaktiikoita hiottiin majoituskoululla n. 500 m päässä jäähallilta. Avuksi otettiin luokan videotykki, jolta päivän pelien tilanteita käytiin läpi valmennuksen ja pelaajien kesken. Samalla paikkailtiin päivän aikana tulleita kolhuja. Huolto ja valmennus olivat kiireisinä kun lääkitä piti niin särkeviä päitä, jalkoja ja käsiä. ÖHF ottelussa kovan tällin jalkaansa saanutta Oula Hakasaloa koitettiin kuumeisesti hoitaa pelikuntoon aamuksi. Nuorten miesten olisi illalla kovasti haluttanut jäädä ulos seurustelemaan länsinaapurin tyttärien kanssa, mutta tällaiset haihatukset haihtuivat nopeasti päästä siinä vaiheessa kun sunnuntain tavoite kirkastui: Finaaliin.

Turnauksen päätöspäivä alkoi sunnuntai-aamuna klo 8:00 paikallista aikaa ottelulla Kalix UHC:tä vastaan. Kamppailu oli tiukka, sillä molemmat joukkueet tiesivät pelin merkitsevän pääsyä finaaliin. Vasta ensimmäisen erän lopussa ajassa 13:33 Iiro Ollakka vapautti RoKin piinasta Miska Merkkiniemen nappisyötöllä ja peli oli 0-1. Kalixin tasoitus oli lähellä, mutta ylärimaa lähemmäs maalia ei päästy. Toinen erä oli tasaista vääntöä, kunnes ajassa 19:59 RoKin vaihtorytmi meni sekaisin ja kentällä oli 6 pelaajaa. KUCHin Nils Tottmar kiitti ja kavensi lukemat 1-1 ajassa 21:04. Ottelun ratkaisijaksi nousi Arvi Viinikkala, joka pamautti kiekon verkkoon Iiro Ollakan syötöstä ajassa 23:10. RoKi voittoon tiukan ottelun päätteeksi luvuin 1-2. Tie finaaliin oli selvä.

Päivän toiseen ja sinänsä merkityksettömään otteluun RoKi sai vastaansa turnauksen häntäjoukkueen Haukiputaan Ahmat oranssin. Kuvion piti olla selvä: Ahmat kumoon ja sitten lounaalle ja keskittymään finaaliin. Ei menny niinku siellä kuuluisassa Strömsössä, Ahmat päätti järjestää RoKille pienen löylytyksen ennen finaalia. Samu Moilanen vei Ahmat 0-1 johtoon ajassa 7:08. Sampo Oiva tasoitti ajassa 11:12. Toisessa erässä Ahmojen Miska Rekilä kasvatti Ahmojen johdon 1-2. Tässä vaiheessa Rokin poikien keskittyminen herpaantui ja seurasi turnauksen ainoa musta hetki. Ahmat takoi erän loppuun taululle luvut 1-5 ja lähetti RoKin pojat valmistautumaan finaaliin todella kylmällä ja herättelevällä suihkulla. Jääkiekko on joukkuepeli!

Ruokailun jälkeen joukkueella oli aikaa koota ajatukset ja käydä hieman palloilemassa ulkona. Ohjelmaan kuului myös kamppeiden pakkaaminen kotimatkaa varten ja majoitusluokan siivous. Luokan taululle jätettiin terveiset opettajalle ja oppilaille ensin ruotsiksi, mutta joka harkinnan jälkeen kääntyi suomenkieliseen perinteiseen tervehdykseen.

Edessä oli Finaali. Vastaan luisteli keskinäisen ottelun tuloksen ja maalieron turvin turnauksen pistetaulukon kakkonen: Kiruna IF.
Vaikka Kiruna oli voitettu lauantaina luvuin 6-0, on turnauksen finaaliottelu aina oma pelinsä ja maailmansa. Jo Kirunan maalivahti oli kunnioitusta herättävän kokoinen järkäle maalillaan. Ottelussa RoKi -03 osoitti kuitenkin henkisen lujuutensa ja sen että se oli kiistatta koko turnauksen paras joukkue. Ajassa 14:53 pitkän painostuksen päätteeksi Nico Stålnakce huudatti kannustamaan tulleita Rokilaisia osumallaan 1-0. Sama herra vastasi myös toisesta maalista ajassa 18:02. Toiseen erään luisteli voitonnälkäinen joukkue. Kiekko pysyi Rokin hallussa ja syötöt läpsyivät lapaan. Ajassa 26:01 Iiro Rinne vei RoKin jo 3-0 johtoon.

Kiruna yritti tosissaan kavennusta ja otti maalivahdin pois. Edes KIFU:n ylivoimalla 6 pelaajalla tekemä kavennusmaali ajassa 37:27 ei lannistanut joukkuetta vaan Rasmus "Rasse" Pallari viimeisteli kiekon tyhjiin ja samalla finaalin voiton lukemin 4-1 sekä RoKille Larsson Glas Cupin voiton.

Joukkue pääsi nostamaan turnauspokaalin kapteeni Arvi Viinikkalan johdolla. Henkilökohtaiseksi muistoksi turnauksesta pelaajille jaettiin myös muistolaatat.

Tässä maalivahdin tyylinäyte miten nostetaan Övertorneån Stanley Cup.

RoKi -03:n valmentajille Joonas Tahkolalle ja Ville Suojärvelle kyseessä oli ensimmäinen turnausvoitto joukkueen vastuuvalmentajina. Onnittelut Villelle ja Joonakselle! Tästä on hyvä jatkaa kohti pian alkavaa sarjakautta.

Turnauksen pistepörssin voitti RoKi -03 joukkueen pelaaja Iiro Ollakka. Onnittelut Iirolle! Pistepörssin yhdeksän parhaan joukossa oli peräti 5 RoKin pelaajaa: http://www.cuponline.se/statistics.asp?cupid=22650

Viime vuoden turnaukseen verrattuna moni pelaaja sai tänä vuonna enemmän peliaikaa ja vastuuta, joka näkyi heti hyvinä ottelutuloksina ja tehoina.